Vegetarisk Julemiddag!
I årets julenummer har vi fokusert på tradisjonsrike og deilige vegetariske julemiddager! Med inspirasjon fra et bugnende utvalg av nydelig plantebasert julemat, har vi jobbet frem, tilpasset og smakt oss frem til noen smakfulle retter som vi håper dere vil elske. Vi lover at hele huset vil dufte innbydende fra tilberedningen i steikeovn og gryter. Det er bare å glede seg til julestemningen som vil spre seg som en stille velsignelse helt fra kjøkkenet til spisestua – og like ut i nabolaget.
Her har dere en liten smakebit av det som kommer i bladet!
Forfatter: Stephanie S. Ringen Foto: Solveig Selj
Her har vi delt to deilige juledesserter
Sjokolademousse
Denne kan du lage helt melkefri om du ønsker.
100 g mørk sjokolade
2 dl fløte (her har vi brukt en vispbar havrefløte)
dryss av ceylon kanel
Smelt sjokoladen i vannbad. Visp fløten til krem og vend sjokoladen forsiktig inn når den har fått avkjølt seg litt. Settes kjølig til den er stiv. Serveres med friske bær!
Riskrem på havremelk
2 dl grøtris (koketid 45 minutter)
4 dl vann
7 dl havremelk (eller annen plantebasert melk etter ønske)
6-8 dl vispbar plantefløte
1/4 ts salt
1/2 ts vaniljepulver
2-3 ts sukker
Start med å koke grøtrisen. Kok opp 4 dl vann med en klype salt, og ha oppi grøtrisen når det koker. La det putre til det meste av vannet er fordampet, og grøten har begynte å bli fluffy. Spe i havremelken litt og litt mens du hele tiden rører. Bland inn all melken og la det begynne å småkoke i ca. 40 min med jevn omrøring.
Så er det viktig at du lar den avkjøles helt før du blander inn kremen. Visp krem av plante fløten i en bolle med sukkeret og vaniljepulveret. Deretter blades grøten og kremen forsiktig sammen.
Ferdig! Topp med ønsket tilbehør. Vi har brukt en hjemmelaget usukret kirsebærkompott til topping. Vanlig er også å mose frosne jordbær eller bringebær med litt melis som en deilig og passende saus.