Blomstrende sitrussalat
Oppskrift og foto: Fay Kazzi
Fra Sunnhetsbladet nr 06 2023
Oppskrift
Blomstrende sitrussalat
Det er ikke noe som frisker opp middagsbordet like mye som en sprø og fargerik salat, spesielt denne lagvise, blomstrende sitrussalaten. En seng av småbladet salat med saftige skiver av appelsin, mørke rødbeter, søte hint av fiken og en generøs porsjon hakket svartkål. For en fargefest! Salaten toppes med kandiserte pekannøtter, høvlet parmesan, granateplekjerner og en honningbalsamicodressing. En fest for både syn og sanser.
Mengde: til 4-6 personer
Salat:
2-3 små hodesalater
4,5-5 dl svartkål, finstrimlet, alternativt grønnkål
2 appelsiner, skrelt og i skiver
3 små rødbeter, kokte, i skiver
4-5 ferske fiken, delt i to
1,25 dl kandiserte pekannøtter (se under)
0,5 dl høvlet parmesan
en håndfull granateplekjerner
Honning-balsamicovinaigrette:
3 ss balsamicoeddik
3 ss vann
3 ss olivenolje
2 ss honning
saften av en halv sitron
½ ts tørket oregano
½ ts salt
¼ ts sort pepper
Kandiserte pekannøtter:
2,5 dl pekannøtter
1 ss rørsukker
1 ts smør
1 ts olivenolje
noen få dryss kanel
en klype salt
Slik gjør du:
Bland ingrediensene til de kandiserte pekannøttene og spre på et stekebrett kledd med bakepapir på 175 grader i 7-10 min. Se ofte etter slik at de ikke blir brent. Alternativt kan du bruke ei stekepanne på ovnen og røre rundt i 5 min på medium høy varme.
Det finnes ikke en riktig eller gal måte å sette sammen denne salaten på, men her er en anbefaling for en dekorativ presentasjon. Tenk på det som å sette sammen en blomsterbukett. Legg salatbladene på et stort fat som en jevn seng, i flere lag om ønskelig. Legg de tykke appelsinskivene og rødbetskivene jevnt mellom salatbladene. Gjør det samme med fikenskivene. Topp med finsnittet svartkål, mest i midten.
Pynt med pekannøtter, parmesan og granateplekjerner.
Lag vinaigretten ved å ha alle ingrediensene i et lite syltetøyglass. Rist godt og sprinkle over salaten.