Sunnhetsbladetmagasin

Sunnhetsbladetmagasin
     

 
   Nr 05/2024:  Himmelsk høst 
 




















  
  



         

 
    Himmelsk godt med enkle råvarer!  Det enkle er ofte det beste. Oppskriftene i dette nummeret er en hyllest til høstens råvarer du kan tilberede i all sin enkelhet

Nr 05/2024:

Himmelsk høst


Himmelsk godt med enkle råvarer! Det enkle er ofte det beste. Oppskriftene i dette nummeret er en hyllest til høstens råvarer du kan tilberede i all sin enkelhet, eller med det lille ekstra. Finn ut hvordan du løfter grønnsakene til nye smakshøyder med enkle grep (s. 54-61).


Vil du leve til 100 – og samtidig være frisk og aktiv? Oppdagelsen av De blå sonene, fem steder i verden der folk lever lengst, har fascinert forskere og publikum i snart 20 år. Hva er hemmeligheten bak deres lange og friske liv? Finnes det norske blå soner? Journalist Miriam Klevstul utforsker de viktigste fellestrekkene i De blå sonene, og en norsk aldringsforsker deler sine beste råd for et langt og godt liv (s. 22-30)


Overkommelig trening – prøv disse tipsene! Det startet med at han lente seg en tanke lenger frem i skoen. «Treningsopplevelsen føltes forfriskende lite ambisiøs, veldig overkommelig og ganske så effektiv», skriver lystløperen. Finn løpegleden med disse 10 tipsene! (s. 10-15).


Fordelene med å trene i sone 2. «Sone to er den metabolske gullgruven du kan grave i livet igjennom», skriver journalist og fotograf Øystein Lie. Han forklarer hvorfor sone 2 er den beste metoden, og hvorfor du bør tenke som Henrik Ingebrigtsen (s. 16-21).


Tarmflora med feil adresse? Nyere forskning snur opp ned på vår forståelse av tarmfloraen. Er det mikrobene i tynntarmen, ikke tykktarmen, som har størst betydning for helsa? Lege Heidi Cecilie Villmones kaller dagens forskningsfokus for «å lete etter gull i søpla» og mener det er på tide å skrive om lærebøkene. Les mer i Inge Lindseth sitt intervju (s. 70-75)


Over halve handlekurven vår er ultraprosessert. Hva skjedde med maten? Hva betyr ultraprosessering, hva slags effekt har det på helsa og hva kan jeg gjøre med det? Lege Anders Wiik anmelder boka Hva skjedde med maten? og får en aha-opplevelse når han får vite at kroppen tar opp mindre energi fra nøtter enn det som står på posen (s. 66-69).


Hvordan lage sunn barnebursdag som barna digger? Gjennom et år blir det mange feiringer for de små. Med enkle grep kan du gjøre barnebursdagen til en sunn fargefest som barna digger. Vi viser deg hvordan! (s. 62-62).


7 nye kostråd – eller kostråd med bare 7 ord? De nye norske kostrådene handler i hovedsak om mer plantemat og mindre kjøtt. Men hva er nytt i forhold til de tidligere rådene? Og kan syv kostråd like gjerne oppsummeres med bare syv ord? Bli oppdatert og få med deg de viktigste endringene - inkludert hvor mye egg som er greit å spise (s. 40-47).


Kosttilskudd – trenger vi det egentlig? Får vi nok næringsstoffer gjennom maten, eller er tilskudd nødvendig? Hvilke næringsstoffer bør du sjekke hos fastlegen, og når er kosttilskudd faktisk påkrevd? Få ekspertråd om hvem som trenger tilskudd, og i hvilke situasjoner de kan være nyttige (s. 48-53).


Nyt naturen i overgang fra høst til vinter. Høstens farger spruter fram i all sin skjønnhet. Tenk at forfallet mot vinter kan være så vakkert! Naturfotograf og forfatter Tom Schandy lar oss legge merke til naturens vakre forvandling (s. 76-81).


I dette nummeret kan du også lese om små nyheter fra forskningen i vår faste spalte. Sunnhetsbladet for 100 år siden har råd for «sundhetsfeber» og sundhetslære.

Nr 05 2024 er rik på innsikt, idéer og motivasjon for et langt og godt liv! Bli abonnent i dag og få denne nyeste utgaven tilsendt i posten.

Vi ønsker alle våre lesere en fargerik og god høst!

Bla i bladet her


Bestill Sunnhetsbladet i dag:


Enkeltnummer, inkl. porto
Quantity:
Legg i handlevogn

Ønsker du hjelp til å abonnere eller har du spørsmål? Send oss en e-post på ordre@sunnhetsbladet.no