Vegansk ravioli med deilig gresskarfyll

Vegansk ravioli med deilig gresskarfyll
Høsten har gitt oss skikkelig dilla på gresskar - sunt er det også med sitt høye innholdet av betakaroten (vitamin A) og kalium.

Her følger altså et bugnende utvalg oppskrifter med gresskar i hovedrollen. Vi har testet og smakt oss frem til virkelig velsmakende retter som du ganske enkelt bare MÅ prøve hvis du vil bli bedre kjent med naturens smakfulle bowlingkuler.

Tekst/oppskrift: Stephanie S. Ringen
Foto: Solveig Selj


_MG_9853-Edit_SMALL.jpg

God helse er ingen selvfølge

Slå følge med en av verdens eldste veivisere
til et sunt, aktivt og langt liv! Både digitalt og på papir.

Her er et par greie huskeregler når du kokkelerer med denne fabelaktige råvaren: Skal du gå mot det salte er det lurt å hente frem salvie fra krydderhyllen samtidig. Andre krydder som også er suverene i kompani med gresskar som middagsrett er timian og rosmarin. Beveger du deg mot det søte, bør du utforske det amerikanerene så fint kaller “pumpkin spices”. Det er kryddre som passer helt nydelig til alt av kaker og desserter og er gjerne en blanding av “varme” kryddere som kanel, ingefær, muskat, nellik og allehånde.

Originale, grønne oppskrifter i hvert nummer!

I Sunnhetsbladet presenterer vi en knippe ernæringsmessig gjennomtenkte, bærekraftige oppskrifter i hvert nummer. Vår filosofi når det kommer til mat, er at den skal være vegetarisk (vi tilrettelegger stort sett oppskriftene slik at de også kan lages vegane) og laget fra bunnen av. Kjenner du ingrediensene, vet du hva du spiser og det er et svært viktig prinsipp for et sunt kosthold. De fleste oppskriftene er lette å lage i en travel hverdag - vi vet så altfor godt hva travelhet kan gjøre med kostholdet.

 
Vegansk_Ravioli.jpg

Oppskrift

Ravioli med deilig gresskarfyll

Pastadeig:

  • 1/3 kopp kokte gulrøtter

  • 1 kopp hvetemel

  • 1/4 ts salt

Til fyllet:

  • 1 kopp gresskarpuré

  • 1/4 kopp søtpotet (eller hvite poteter)

  • 2 ss næringsgjær (Bjäst)

  • 1 ss presset sitron

  • 1 ss revet hvitløk

  • 1/3 kopp kokevann med buljong 

  • 1/2 ts salt

  • 1/4 ts pepper

  • 1/4 ts kanel

  • 1/4 ts gresskar krydder

  • 1/2 ts røkt paprika 

  • 1/2 ts tørket basilikum 

  • 1 ss eddik (til kokingen)

Slik gjør du:

  1. Først gjør du klar gulrøttene: Vask, kutt og kok 10-15 min eller til du kan stikke en gaffel i dem. Hell av kokevannet og ha dem i en blender sammen med ½ kopp buljong. Bland til alt er mykt.

  2. I en stor bolle heller du i 1 kopp mel og salt. Lag en liten vulkan og hell gulrot purèen i litt etter litt, mens du knar deigen til du får en myk deig. Kna litt videre ca 10 min. Dekk til og la den hvile i 5-10 min.

  3. Lag så fyllet. Du kan lage det med akkurat det krydret som du liker. Bland i en mikser eller med stavmikser. Det er viktig at du ikke har for mye væske i fyllet, det skal være ganske “fast”.

  4. Del deigen opp i stykker og kjevl ut til 1 mm tykkelse.  Du kan gjøre det på forskjellige måter:

     l. Med et glass eller kniv kan du stikke ut former på ca 5 cm i diameter.  Samle sammen resten av deigen til en klump igjen for så å kjevle ut igjen.  Bruk så lite mel du klarer.  Legg  litt fyll på halvparten av sirklene og legg så den andre delen over (pensle med vann imellom som lim) og trykk sammen.  

    2. Eller du kan kjevle lange rektangler. Legg en ts fyll bortover deigen med litt avstand, pensle rundt kantene og legg på et nytt rektangel med deig over. Trykk forsiktig sammen deigen og skjær imellom putene. Ikke ta for mye fyll i ravioliene slik at de ikke lekker. Kok raviolien i stor kjele med lettsaltet vann. De er ferdige når de flyter opp til overflaten. 2-3 minutter.