Beredsskapsmat - noen oppskriftsideer

Beredsskapsmat - noen oppskriftsideer
Hvor lenge kan du klare deg med maten du har i huset? I Sunnhetsbladet 02/2023 finner du våre tips til hva det er lurt å ha i skapet - her følger noen oppskriftstips med utgangspunkt i basisvarer.

Tekst/oppskrift/foto: Diverse


– Et utvalg rotgrønnsaker/grønnsaker etter eget valg. Mengden dressing i denne oppskriften holder til ca 5-6 rotgrønnsaker  og et par løk .

Ovnsbakte grønnsaker med hummus

Grønnsaker:

Et utvalg rotgrønnsaker/grønnsaker etter eget valg.

Dressing:

  • 4-5 hvit løksfedd

  • 4 ss olje

  • 1 ts sitronsaft

  • 1 ts timian

  • 1 ts rosmarin

  • 1 ts salt

  • 1 ts Herbamare urtesalt

  • 1/8 ts pepper

Slik gjør du: Skjær alle grønnsaker i mindre biter og hvitløken i tynne skiver og ha det i en stor bolle. Bland resten av ingrediensene og ha det over grønnsakene. Bland godt sammen og spre det utover et bakepapirkledd stekebrett. Stek ved 200 grader, midt i ovnen i 40 minutter. Serveres med hummus, guacamole og stekt sopp og gjerne grove tortillalefser. Hvis du ikke har oppskrift på hummus, bruk gjerne denne:

Hummus:

  • 1 boks hermetiske kikerter

  • 1 ½ - 2 ss sitronsaft

  • 1-2 hvitløksfedd

  • 4 ss tahini (sesampasta)

  • 3 ss vann

  • 4 ss olje

Slik gjør du: Sil av kraften på kikertene. For en ekstra jevn og kremete hummus, kok kikertene i rikelig med vann og ½ ts bakepulver i 10-15 minutter. Kjør så alle ingrediensene med stavmikser eller i en liten foodprosessor til helt jevnt.


Foto: Ingvild Jeanette Telfer

– Denne oppskriften kommer delvis fra en fransk konditor på en gård i Syd-Frankrike for 20 år siden. Den har fulgt med oss siden og falt i god smak hos ei fransk venninne for litt siden.

Gulrotpai, inspirert av Frankrike

PAISKALL:

  • 2 dl havregryn 

  • 2 dl hvetemel eller speltmel

  • ¼ ts urtesalt

  • 100 g smør/margarin

  • 2-3 ss iskaldt vann

Slik gjør du: Smuldre sammen mel, gryn og smør/margarin og tilsett vann litt etter litt. Unngå å overarbeide deigen.  2. Pakk deigen i plast og la den hvile i kjøleskapet i en times tid.  3. Trykk deigen ut i en smurt paiform og prikk med en gaffel.  4. Forstek paiskallet på nederste rille i ovnen ved 200 grader i 10 minutter.

FYLL:

  • 1 løk, hakket

  • 2 fedd hvitløk, presset

  • 2 ss olivenolje

  • 3 store gulrøtter (300 g), fint revet

  • 1 ½ ts tørket basilikum

  • ½ ts provencekrydder

  • 2/3 ts havsalt

  • ½ ts grønnsaksbuljongpulver

  • ½ dl vann

Slik gjør du: Surr løken i noen minutter. Tilsett hvitløk og urter og surr videre til løken er myk.  Ha i revne gulrøtter, urtesalt, buljong og litt vann, og la koke på svak varme i ca 10 minutter.

EGGESTAND:

  • 2 egg

  • 2 ½ dl melk eller usøtet soyamelk

  • ¼ ts havsalt

  • ¼ ts urtesalt

  • litt revet muskatnøtt

Slik gjør du: Rør sammen egg og melk. Tilsett salt og muskatnøtt.  Ha gulrotfyllet i det forstekte paiskallet og hell over eggestanden. Stekes ved 200 grader i 25-30 minutter.

Tips: Serveres med Grønn salat med bønner eller annen grønn salat og evt. godt brød eller rundstykker til. Frys gjerne ned paien om du har rester.


Foto: T.L

– Skikkelig, hjemmelaget energi

Ovnsbakt havregrøt

  • 50 g valnøtter, grovhakket

  • 2 ½ dl havregryn

  • 1 ts kanel

  • 1 ts vaniljesukker

  • ½ ts bakepulver

  • ¼ ts salt

  • 2 ½ dl plantemelk

  • 2-3 ss lønnesirup el. honning

  • 1 ss knuste linfrø svellet i 3 ss vann i 15-20 minutter, eller 1 egg

  • 1 ½ ss flytende margarin el. kokosolje

  • 5 dl ferske el. frosne blåbær eller annen frukt/bær etter ønske

  • Evt. 2 ts rårørsukker

Slik gjør du: Varm ovnen til 190 grader. Rist de hakkede valnøttene 4-5 minutter på et stekebrett. Bland sammen nøtter, havregryn, kanel, vaniljesukker, bakepulver og salt. I en annen bolle, bland sammen plantemelk, sirup/honning, linfrøegg/egg og margarin. Legg bærene i bunnen av en ildfast form. Strø den tørre blandingen over og hell så melkeblandingen over til slutt. Vipp lett på formen, slik at melken blir fordelt utover. Trykk forsiktig ned tørr havregryn som ikke har blitt blandet med melk. Strø evt. rårørsukker over og stek 42-45 minutter ved 190 grader. Server med mer bær/frukt, pisket krem eller yoghurt etter ønske.


FOTO: Shutterstock.com

– Syrlig og søtt i perfekt harmoni

Bærkrisp

  • 700 g bær etter eget ønske, ferske el. frosne

  • 2 ss maisenna maisstivelse

  • 50 g rårørsukker

  • 70 g mel (hvetemel, grovt mel,

  • glutenfritt mel, mandelmel e.l.)

  • 60 g havregryn

  • 40 g finmalte valnøtter

  • ½ ts kanel

  • ¼ ts salt

  • 75 g kaldt smør/margarin

Slik gjør du: Varm ovnen til 220 grader. Bland bær og maisenna i en bolle og rør godt sammen. La stå mens du smuldrer sammen resten av ingrediensene. Legg så bærene i en ildfast form. Bre smuldredeigen over og stek i 10 minutter ved 220 grader. Skru så varmen ned til 180 grader og stek videre i cirka 30 minutter. Server med is, pisket krem eller yoghurt til.