Nr 03/2025:  Kunsten å ha fri 
 




















  
  



         

 
   
    KJØP ABONNEMENT ELLER ENKELTNUMMER
   
 
    

 
   + Få e-hefte med sunne påleggsoppskrifter (verdi 59 kr) med på kjøpet når du kjøper abonnenment!

Nr 03/2025:

Kunsten å ha fri


+ Få e-hefte med sunne påleggsoppskrifter (verdi 59 kr) med på kjøpet når du kjøper abonnenment!


Dette kan du lese mer om:


Foto: Shutterstock.com

Somrene hvor ingenting skjedde, men likevel alt.

Som barn og ungdom var hun hver sommer på den samme øya hos mormor og morfar. Berit Aalborg husker det som ren og skjær lykke og ville ikke byttet det med noe. Har hun fratatt egne barn dette langsomme og rituelle? (s. 10-15)


Foto: Victoria Nevland

Nøkkelen til en sommerferie med hvilepuls.

Sommer og endelig bedre tid, tenker mange. Så kommer høsten, og det ble kanskje ikke slik vi hadde tenkt likevel. For når vi putter inn mye for å møte både egne og andres forventninger, forsvinner de blanke dagene. Kari Byklum har snakket med Cecilie Thunem-Saanum om råd for å gi familien en ferie med mer ro og færre forpliktelser (s. 16-23).


Foto: Helle Navratil

Spiselig hage

Hvordan forvandle en balkong eller liten hage til et spiselig paradis? Selv den minste balkongen kan bli en produktiv kjøkkenhage, mener hageinfluenser Dennis Asbjørnsen. Emma Kristine Skjerstad anmelder boka Spiselig hage på liten plass (s. 28-31).


Foto: Solveig Selj

Piknikfest – fargerik mat for late dager i det fri.

Utflukt i parken, piknik i hagen eller en rolig dag i naturen? Stephanie S. Ringen har samlet enkle og smakfulle oppskrifter som familien elsker – og som er lett å pakke med i kurven: vannmelonsalat, quiche, deilige sandwicher, salat på glass, jordbærdessert og mye mer. Pakk teppet, fyll kurven med disse fristelsene og nyt en deilig dag under åpen himmel! (s. 32-47)


Foto: Carina Saunders

Carina Saunders om tarmflora

Tarmhelsen din påvirker alt. Barnelege Carina Saunders forklarer hvordan riktig mat kan gi deg mer energi og styrke immunforsvaret – helt naturlig (s. 52-57).


Gratis supermat i grøftekanten – lær sanking med barna og lag mat ingen får i butikken.

Sanking er beredskap og bærekraft. Ta med barna og lær hvordan du omdanner forhatt ugress til deilig mat og hvordan du kan bruke den deilige vikingurten du ikke visste om at vokste i nærheten (s. 58-61).


Foto: Unni Galtung

Urtehagen

Kan glemte norske medisinplanter gjøre deg friskere i dag? Forskere ved Universitetet i Oslo har kartlagt glemte medisinplanter fra 1700-1800-tallet og testet dem med moderne medisinske metoder. Unni Galtung skriver om spennende ny forskning på gamle medisinplanter og andre nyttevekster (s. 66-73)


Foto: Tom Schandy

Oasen

Alle trenger et fristed, en oase hvor man finner stillhet og ro, et avbrudd fra en travel hverdag. Naturfotograf og forfatter Tom Schandy fant sin oase i Femundsmarka. Kanskje finner du din nærmere enn du tror?


I dette nummeret kan du også lese om:

Små nyheter fra forskningen i vår faste spalte

- Fem sunne vaner

- Tips for sunnhet og bærekraft

- Gode råd om sjelelig hvile og rekreasjon fra Sunnhetsbladet for 100 år siden

Bli abonnent i dag og få gratis e-hefte med sunne og deilige påleggsoppskrifter med på kjøpet (verdi 59 kr).

Med ønske om langsom og analog sommer til alle lesere!