Sunnhetsbladetmagasin

Sunnhetsbladet Nr 02/2024

Sunnhetsbladetmagasin
Sunnhetsbladet Nr 02/2024

Nr 02/2024:

Grønne eventyr


Utforsk nye smaker for travle hverdager. I mer enn et tiår har paret bak Green Kitchen Stories inspirert folk over hele kloden til å lage mer plantebasert mat. Lær å lage sunn og enkel vegetarmat med naturlige ingredienser. Her får du oppskrift på flere av David og Luises smakfulle retter, som herlig blomkålpita med sprø kikerter og en superkjapp pastarett fullstappet med grønnsaker, perfekt for stressede hverdager (s. 30-45).


Fra gressplen til bugnende selvforsyning. Da den danske mureren kjøpte eneboligen langs Drammenselva, var hagen bare en flat gressplen. Etter fem år er den forvandlet til en frodig oase, hvor han er selvforsynt med det meste. Følg reisen og lær om danskens hemmeligheter på s. 20-29.


Fæbriks grønne syrevolusjon. Klesindustrien står for opptil tre ganger så store klimagassutslipp som flytrafikken, og gjenbruksklær risikerer å havne på ei søppeldynge i Kenya. Dette vil de fire syinfluenserne i Fæbrik gjøre noe med. Les mer om hvordan Ingrid Vik Lysne, sammen med Jenny Skavlan, Mari Norden og Ingrid Bergtun, vil gjøre det uimotståelig å ta bærekraftige valg i klesveien (s. 10-17).


Finn sygleden med barna. Barn elsker å klippe, lime og sy og finner stor glede i å være kreative. I Sunnhetsbarnet får du tips til hvordan du kan lage et personlig handlenett av gjenbruksteksiler sammen med barna (s. 18-19).


Skog er mer enn trær. Skogen er det mest truede økosystemet vi har, ifølge eksperter. Hva er forskjellen på en granåker og «ekte» skog? Og hvorfor får vi ikke tilbake den opprinnelige skogen ved å hogge snaut og så plante ny skog? Naturfotograf og forfatter Tom Schandy gir deg viktig innsikt i dette temaet (s. 68-73).


Optimistisk om overgangsalderen. Overgangsalderen kan treffe hardt, men denne tiden er ikke bare mørk, ifølge lege og forsker Marianne Natvik. Få hennes råd om egenmestring og omsorg og lær om hvordan overgangsalderen kan romme ny energi og nye muligheter (s. 60-67).


Disse øvelsene bør du gjøre på kontoret. Bedriftsfysioterapeut Anne Aschehoug Loftu gir deg tipsene du trenger for å forebygge helseplager på jobb. Les om hvorfor god ergonomi er din beste investering, hvordan du tester kontor kontorarbeidsplassen din og hvilke øvelser du kan gjøre i løpet av jobbhverdagen (s. 58-67).


Slik spiser du etter kroppens indre klokke. Kan vi optimalisere helsa ved å passe på når vi spiser og ikke bare hva? Ernæringsfysiolog Fay Kazzi skriver om nyere forskning på feltet kronoernæring og hva det vil si å spise etter kroppens indre klokke (s. 46-51).


Er mye løping usunt? Noen forskere mener man ikke bør løpe for ofte, for langt og for fort hvis man vil bli en gammel spreking. Er det sant? Lurer Harald Giesebrecht i artikkelen «Løp for livet» (s. 52-59).


I dette nummeret kan du også lese om miljøpåvirkningen av ulike typer kosthold, tips for å begrense inntaket av mikroplast, hvilken betydning proteininntaket ditt kan ha for sunn aldring og andre nyheter fra forskningen i vår faste spalte. Sunnhetsbladet for 100 år siden har tanker om fornuftig og ufornuftig cykling.

Vi håper du lar deg inspirere av Sunnhetsbladet 02/2024! Bli abonnent i dag og få denne nyeste utgaven tilsendt i posten. Nå får du også et gratis e-hefte med 17 av våre beste vegetariske påleggsoppskrifter med på kjøpet!

 

Bestill Sunnhetsbladet i dag:


Enkeltnummer, inkl. porto
Quantity:
Legg i handlevogn

Ønsker du hjelp til å abonnere eller har du spørsmål? Send oss en e-post på ordre@sunnhetsbladet.no