Vegetariske Quesedillas med 3 forskjellige fyll

Vegetariske Quesedillas med 3 forskjellige fyll

Etter en historie preget av brutal erobring og kolonitid gjenvant Mexico sin frihet og snudde bordet ved å erobre det meste av verden med sitt kjøkken. Kokkekniven er mektigere enn sverdet…

Tekst og foto: Sunnhetsbladet


God helse er ingen selvfølge

Slå følge med en av verdens eldste veivisere
til et sunt, aktivt og langt liv! Både digitalt og på papir.

Mexicos historie kan deles inn i tre epoker: Før landet inngikk i det spanske verdensimperiet, kolonitiden fra 1520 til 1821, og tiden etter Mexico fikk sin selvstendighet. Landet var gjennom 3000 år stedet for oppblomstringen av flere høykulturer som Maya-kulturen og Azteker-kulturen. Da Mexico ble erobret av spanierne på begynnelsen av 1500-tallet, fant de ikke bare gull, men også til da ukjente matvarer som mais, bønner, chili, tomater, avokado, poteter, squash samt en mengde nye frukter og krydder som ananas, papaya, peanøtter, kakao og vanilje. De spennende og smaksrike rettene til azteker- og mayaindianerne slo godt an blant europeiske kjøkkensjefer, og i dag nytes meksikansk mat over hele verden. Hvis du vil ha god mat i en fei, er meksikansk mat et godt valg. Den er enkel og rask å lage, og både barn og voksne elsker den.

Bruk helst grove tortillalefser. Fyllet skal legges på den ene halvdelen av lefsen og ost på den andre. Brett sammen og stek på begge sider til fyllet er varmt og lefsen er gyllen. Du kan servere forskjellige typer dipp ved siden av. Guacamole (laget av avokado) er et must. Gjerne også tomatsalsa. Rømme hører også med, men for en vegan variant, lag cashewrømme eller krem.

Du kan variere fyllet. Bare bruk fantasien!

Originale, grønne oppskrifter i hvert nummer!

I Sunnhetsbladet presenterer vi en knippe ernæringsmessig gjennomtenkte, bærekraftige oppskrifter i hvert nummer. Vår filosofi når det kommer til mat, er at den skal være vegetarisk (vi tilrettelegger stort sett oppskriftene slik at de også kan lages vegane) og laget fra bunnen av. Kjenner du ingrediensene, vet du hva du spiser og det er et svært viktig prinsipp for et sunt kosthold. De fleste oppskriftene er lette å lage i en travel hverdag - vi vet så altfor godt hva travelhet kan gjøre med kostholdet.


Oppskrift, fyll #1

Butternuttsquash og edamamebønner

  • 300 g butternuttsquash – ferdig skrelt

  • 200 g edamamebønner – eller andre bønner

  • 1 rød paprika

  • 2 ss sitronsaft

  • 1 ½ ss tacokrydder – hjemmelaget eller kjøpt

  • 1 ts salt 200 g vegan- eller gulost

  • 8 tortillalefser rapsolje

Slik gjør du:

  1. Skrell butternuttsquash og del den i tynne skiver.

  2. Bak den i ovnen ved 200° til du lett stikker en gaffel gjennom.

  3. Mos squashen.

  4. Skjær paprika i terninger og bland den og edamamebønnene i mosen.

  5. Tilsett sitronsaft, tacokrydder og salt.

  6. Legg fyllet på den ene halvdelen av en tacolefse og strø ost på den andre.

  7. Brett sammen og stek på en stekepanne i litt rapsolje til den er gyllen og sprø på begge sider og osten har smeltet. Gjenta med de andre lefsene og legg dem oppå hverandre.


Oppskrift, fyll #2

Søtpotet og bønner

  • 2 søtpoteter

  • 1 neve frisk spinat

  • 1 finhakket vårløk

  • 1 gul paprika

  • 200 g bønner, sorte eller brune

  • ½ rød chili 1 ts spisskummen

  • 1 ts salt

  • 200 g vegan ost eller gulost

  • rapsolje

Slik gjør du:

  1. Skrell søtpotetene, skjær dem i terninger

  2. Bak i ovnen eller damp terningene møre med en damprist (som du bruker hvis du skal dampkoke poteter eller grønnsaker).

  3. Skjær paprikaen i terninger og bland alle ingrediensene.

  4. Ellers samme framgangsmåte som med andre typer fyll.


Oppskrift, fyll #3

Linser, løk og squash

  • 1 middels stor squash

  • 1 kartong ferdigkokte linser uten kraft

  • ½ løk

  • 1 liten boks mais

  • 1-2 ts spisskummen

  • litt chilipulver salt

  • 200 g vegan ost eller gulost

  • rapsolje

Slik gjør du:

  1. Skjær løken i strimler og surr den i litt rapsolje i 2-3 minutter.

  2. Tilsett squash i terninger og surr noen få minutter til.

  3. Ha i de andre ingrediensene og bland.

  4. Samme framgangsmåte ellers som de to foregående.


Oppskrift, tilbehør

Guacamole

  • 2 avokado

  • 1 båt hvitløk

  • 1 ½ ss sitron

  • frisk koriander

  • salt

Slik gjør du:

  1. Avokadoene kan kjøres i foodprosessor eller moses med gaffel.

  2. Tilsett hvitløk (bruk hvitløkpresse), sitron, frisk koriander og salt.