HelseSunnhetsbladet

The Offline Club - swap screen time for real time

HelseSunnhetsbladet
The Offline Club - swap screen time for real time

Tekst: Lone O. Lossius/Foto: The Offline Club
ARTIKKEL FRA SUNNHETSBLADET nr. 4 2024


Bevegelsen mot et mindre digitalt samfunn er nok bare i begynnelsen
— Ilya Kneppelhout

Over en kort videosamtale får vi også noen ord med Ilya Kneppelhout, en av gutta bak suksessen The Offline Club. Hvorfor tror de selv at konseptet deres har blitt så populært? Og hvor lang tid vil det gå før deres mobilfrie arrangement dukker opp i Norge? 

– Hva er det med tiden vi lever i, tror du, som gjør at folk dras mot mobilfrie arrangementer?

– Jeg tror suksessen skyldes flere ting. For det første, selv om verden anses som «hyper-connected», tror jeg vi har mistet kontakten med andre og med oss selv utenfor den digitale arenaen. Vi får meldinger fra mennesker som sier: «Takk, dette er det verden vår trenger».

Kneppelhout tror ensomhet er et stort problem i dagens samfunn. Ingen smiler, gir øyenkontakt eller prater med hverandre på bussen eller i butikken. Heller ikke på kaféen, et opplagt sosialt samlingssted, snakker vi med hverandre. Vi har heller ikke tid lenger til å dyrke andre hobbyer, som å lese eller være kreative, mener han.

– Vi lever i et travelt samfunn hvor vi haster fra det ene til det andre, uten tid til hvile. Og derfor søker vi til mobilen for å få en vei ut av travelheten og en enkel kilde til underholdning.

Gutta bak The Offline Club er ikke
imot digitale hjelpemidler, men heller for en sunn balanse.

Foto: The Offline Club
Grunnleggerne av The Offline Club: Ilya Kneppelhout, Valentijn Klok og Jordy van Bennekom.

Selv om gutta bak The Offline Club er tydelige på at de ikke er imot digitale hjelpemidler, men heller for en sunn balanse, kan man kanskje betrakte klubben deres som et fredelig oppgjør mot de negative effektene av det digitale samfunnet.

– Selv har jeg erfart at pauser fra teknologi får meg til å sette mer pris på livet. Visjonen med konseptet vårt er å bringe folk sammen i en lett tilgjengelig setting. Mye tyder på konseptet har truffet en nerve, og at det vil fortsette å spre seg. De tre gründerne har også selv våget å tenke stort helt fra starten av.

– Vi får flere forespørsler fra hele verden fra folk som ønsker å starte underavdelinger av The Offline Club i sitt land eller sin by. Selv har vi visjoner om å danne et verdensomspennende samfunn av venner som deler samme verdier.

Nylig har klubben åpnet en underavdeling i Århus i Danmark. Og ja, Norge er også et av landene de ønsker å ekspandere til. Men vi lurer også på om de har tenkt over at nordmenn, eller skandinaver generelt, er ganske introverte – og kanskje setter litt ekstra pris på tryggheten av å kunne gjemme seg bak en skjerm?

– Tja, jeg kjenner meg ganske trygg på at vi vil lykkes i Skandinavia også. Dessuten, vår erfaring er at digitale «hang-outs» er en setting som mange introverte er ganske komfortable i. Mennesker som ikke kjenner seg helt hjemme i veldig travle, «buzzing» miljøer, for eksempel på en nattklubb, trives bedre her. Uten forventninger om å snakke med andre kan man bare sitte og lese, om man vil det. Og skulle man få lyst, er det lett å komme i snakk med noen.

Kneppelhout forteller at han selv forsøker å leve i tråd med konseptets visjon. Strenge regler har han liten tro på, og han sverger heller til noen få, men faste gode vaner for å begrense sin digitale tilstedeværelse.

– Jeg legger meg aldri med mobilen ved siden av meg, og jeg bruker heller en vekkerklokke for å våkne om morgenen. Mobilen er heller aldri med på trening. Jeg kjenner etter i kroppen, og når jeg kjenner meg sliten, legger jeg smart-telefonen bort og skrur heller på Nokiaen.

– Har dere tenkt på hva som vil skje med businessideen deres om konseptet blir en såpass stor og langvarig suksess at folk lærer seg å koble av på egenhånd?

– Tanken har selvfølgelig streifet oss. Samtidig tror jeg samfunnets avhengighet av teknologi bare vil øke. Og bevegelsen mot en mer digitalfri hverdag er bare i begynnelsen. Likevel, om det skulle skje – så har vi oppnådd målet vårt.

HENSIKT: Å gi mennesker mulighet til å gjenopprette kontakten med seg selv og andre i den ikke-digitale verden. 

VISJON: Å være det ledende fellesskapet som inspirerer en global bevegelse som redefinerer måten vi samhandler med teknologi på. 

OPPDRAG: Å koble folk tilbake til seg selv og andre gjennom virkelige samfunn og autentiske, offline opplevelser. 

HISTORIEN: Sommeren 2021 ble Jordy inspirert av Bill Gates’ Think Week til å tilbringe en langhelg offline i naturen sammen med sin kollega Ilya. Vekk fra mobilen og det travle storbylivet i Amsterdam. De elsket det og kom tilbake uthvilte, inspirerte, og fulle av nye ideer. Ilya foreslå å arrangere offline helger hvor folk kunne bli med for å koble av, roe ned, hvile og gjenopprette kontakt med seg selv og naturen. 

I oktober 2022 arrangerte de for første gang The Offline Getaway. De savnet bare én ting, en kokk som kunne lage sunn mat av høyeste kvalitet. Slik ble kokkevennen Valentijn med i gruppa. Etter fire Getaways I 2023 ville de ekspandere til nederlandske byer og gjøre konseptet mer tilgjengelig.

I februar 2024 startet de tre The Offline Club og var vertskap for det første digitale detox-treffet på Café Brecht i Amsterdam. Etter to reels på Instagram gikk de viralt, og på en måned gikk de fra 0 til 100 000 følgere. Målet er å spre The Offline Club over hele verden og å inspirere folk til å «swap screen time for real time».

Kilde: The Offline Club

Foto: Sara Skarin

LONE OMHOLT LOSSIUS
Lone er psykomotorisk fysioterapeut med mastergrad i human fysiologi fra Københavns Universitet. For tiden er hun ansatt i en doktorgradsstilling og forsker på området idrettsmedisin og -ernæring. Lone har erfaring som journalist fra fagpressen og har samtidig engasjert seg i ulike temaer innenfor fysisk aktivitet, helse og trivsel gjennom flere år som skribent.