HelseSunnhetsbladet

Digital detox på kafé

HelseSunnhetsbladet
Digital detox på kafé

Tekst: Lone O. Lossius/Foto: The Offline Club og Solveig E. Brandal
ARTIKKEL FRA SUNNHETSBLADET nr. 4 2024


Til en billettpris på snaut hundre kroner inviterer The Offline Club til noen timer på kafé med brettspill, bøker, gode samtaler og stilletid. Gjestene kan komme alene eller sammen med andre, bli kjent med nye mennesker eller nyte litt kjærkommen egentid. Denne settingen virker umiddelbart kanskje ikke så unik. Men det gjestene til klubben har betalt for, er en liten, men særs viktig detalj: en mulighet til å logge av. Mobilen leverer de fra seg allerede i døra. Interessen i klubbens hjemland Nederland er stor. Kan gutta i The Offline Club ha funnet en måte å imøtekomme et behov på i det de kaller for et «burnt-out society»?

Med kontakt mellom mennesker i sentrum

Bak konseptet, som startet i Amsterdam, men som raskt har spredt seg til andre nederlandske byer, står de tre gründerkameratene Ilya Kneppelhout, Valentijn Klok og Jordy van Bennekom. Til 301 podcast forteller Kneppelhout, som har bakgrunn som tidligere semiprofesjonell tennisspiller i hjemlandet og en mastergrad i sosialt entreprenørskap, om hvordan han ønsket å skape seg en arbeidsplass utenfor den tradisjonelle «ni til fem»- hverdagen. Han begynte tidlig å etablere seg som entreprenør og startet flere prosjekter.

Et stort engasjement og store visjoner førte til lange dager med lite hvile, og på et tidspunkt sa kroppen hans stopp. Kneppelhout bestemte seg for å ta en pause, og etter noen måneder med tenketid begynte han arbeidet med å skape drømmejobben sammen med sine to kamerater, hvor kontakten med mennesker skulle stå i sentrum.

De tre kameratene hadde alle erfart skyggesidene ved en konstant pålogget tilværelse. Mettet på en digital hverdag, hvor mobil og skjerm hadde blitt et hinder for å knytte ekte kontakt med andre mennesker, bestemte de seg for å undersøke effektene av å logge av. Noen offline dager om gangen, i en rekke små detox-eksperimenter. Ifølge en artikkel i forretningsmagasinet Forbes merket kameratene en betydelig effekt av eksperimentet, både i form av økt kreativitet og en opplevelse av indre fred. Kneppelhout, som hadde slitt med panikkanfall etter den stressende perioden, opplevde mindre angst og uro. «Flere mennesker må få oppleve dette», konkluderte de, og bestemte seg for å skape et eget samfunn fritt for digital støy, med ekte møter – og ekte forbindelser: The Offline Club var født. Med slagordet «swap screen time for real time», bygger kameratene nå en hurtigvoksende arena på kafeer og lokaler rundt om i Nederland (og ja, de er også å finne online), hvor folk kan møtes – uten å bli distrahert av en skjerm.

Foto: The Offline Club
Bak konseptet står de tre gründerkameratene Ilya Kneppelhout, Valentijn Klok og Jordy van Bennekom. De tre kameratene hadde alle erfart skyggesidene ved en konstant pålogget tilværelse. Mettet på en digital hverdag, hvor mobil og skjerm hadde blitt et hinder for å knytte ekte kontakt med andre mennesker, bestemte de seg for å undersøke effektene av å logge av.

– Med slagordet «swap screen time for real time», bygger kameratene nå en hurtigvoksende arena på kafeer og lokaler rundt om i Nederland.

Hva gjør mobilen med oss?
Også forskerne har spurt seg hvordan mobilens tilstedeværelse i hverdagen påvirker oss og hvordan den former det sosiale samværet i ulike settinger i løpet av en dag. Allerede i 2014 ble konsekvensene av mobilbruk på kafé undersøkt. Amerikanske forskere ville vite om det var noen sammenheng mellom mobilens nærvær og kvaliteten på samtalen mellom gjestene.

To hundre kafégjester sa seg villige til å delta i studien og ble bedt om å føre en samtale. Uten å lytte til hva deltakerne pratet om, observerte forskerne dem på avstand og noterte seg bruk og tilstedeværelse av skjerm i løpet av en ti minutters periode. Etterpå ble deltakerne bedt om å fylle ut et mindre spørreskjema om samtalen de nettopp hadde hatt. Resultatene av studien er interessante og viser at samtalene som ble holdt uten at mobiltelefon var til stede, ble skåret betydelig høyere av deltakerne. Disse samtalene ble også koblet til en høyere grad av opplevd empati for ens samtalepartner. Det var altså lettere å ta den andres perspektiv i samtaler hvor mobilen ikke ble tatt frem. Forskerne bak studien mener at resultatene viser at det finnes en sammenheng mellom mobilens tilstedeværelse og kvaliteten på kontakten vi har med hverandre, ansikt til ansikt.

Foto: The Offline Club

Definitivt til stede
På tross av at effektene av å legge bort mobilen har vært kjent i 10 år, er det kanskje ikke like lett å få til i praksis? Selv ikke når forholdene på kafé legger til rette for det. I Fargegata i Stavanger finner du den sjarmerende nisje-kaféen Bøker og Børst. Her ligger det alltid bøker og ferske aviser fremme. Det er flere hyllemetere med brettspill, og det spilles musikk på et dempet volum. Her skal gjestene kunne få nyte en uforstyrret stund. Men klarer de det? Tom H. Brekke, daglig leder og innehaver, har over 30 års erfaring fra bransjen, og vet endel om gjestenes vaner.

– Mobiltelefonen er definitivt til stede. Kanskje i litt mindre grad her hos oss enn på andre kaféer.

Brekke har ikke hørt om konseptet til The Offline Club, men også han er opptatt av at kaféen bør være et sted hvor det er mulig å være sosial, alene eller sammen, både med kjente og ukjente.

– Det er ikke så ofte vi ser at samtlige av gjestene rundt et bord sitter på hver sin mobil, heldigvis. Men om det finnes et konsept hvor folk er villige til å betale en inngangsbillett for å slippe å forholde seg til sin egen og andres bruk av skjerm noen timer, sier det kanskje litt om samfunnet vi lever i?

Massiv interesse
Tilbake i Nederland øker aktiviteten i The Offline Club, og det arrangeres stadig nye treff. Takket være den massive interessen for konseptet har kameratene sagt opp jobbene sine, og de dedikerer nå all tid til å imøtekomme den høye etterspørselen. Nylig deltok 250 personer på en «XL-digital detox» i en 400 år gammel kirke i Amsterdam. Instagramkontoen @theoffline_club, som ble opprettet i februar i år, har i skrivende stund over 250.000 følgere, og pågangen i innboksen skal visstnok være stor – og kommer fra flere land rundt om i verden. Det er i hvert fall liten tvil om at kameratene har truffet den berømte spikeren på hodet – og at en viral hit er skapt.

Foto: Sara Skarin

LONE OMHOLT LOSSIUS
Lone er psykomotorisk fysioterapeut med mastergrad i human fysiologi fra Københavns Universitet. For tiden er hun ansatt i en doktorgradsstilling og forsker på området idrettsmedisin og -ernæring. Lone har erfaring som journalist fra fagpressen og har samtidig engasjert seg i ulike temaer innenfor fysisk aktivitet, helse og trivsel gjennom flere år som skribent.

Kilder:
1) https://www.forbes.com/sites/danpontefract/2024/04/11/theoffline-clubs-quest-against-digital-overload/
2) https://www.tv2.no/nyheter/utenriks/betaler-for-mobilfri-lykke/16622633/
3) Misra et al: «The iPhone Effect: The Quality og In-Person Social Interactions in the Presence of Mobile Devices (2014). DOI: 10.1177/0013916514539755
4) 301 podcast, Ilya Kneppelhout – The 100 million People Offline Club, https://open.spotify.com/episode/6ij5jeHeRv0uA7zNh0W1hC?si=1xG5asjaSjC-WPVzceKYGQ&utm_medium=share&utm_source=linktree&nd=1&dlsi=b4da5d6c149f4b70