RåvarerSunnhetsbladet

Tid for et fruktbart bekjentskap: Sharon!

RåvarerSunnhetsbladet
Tid for et fruktbart bekjentskap: Sharon!

Tekst: Redaksjonen / Foto: Shutterstock.com

På senhøsten, i takt med at juledekorasjonen inntar butikkene, dukker det opp en eksotisk frukt i dagligvarebutikkene som stadig flere har lært seg å bli glad i. Kakitreet, som frukten vokser på, kan bli 4 meter høyt og har vært dyrket i Kina i 2000 år. Sharon er videreutviklet fra kaki og kommer opprinnelig fra Sharondalen i Israel. Persimon er den spanske varianten, og er litt større og rundere.

Kjært barn har som kjent mange navn, og denne frukten er ikke noe unntak, men her er det altså snakk om litt ulike typer innenfor samme familie, ibenholtfamilien. Den spises både med og uten skall, men de fleste foretrekker den naturell. For mange har den også endt opp med å bli en “julefrukt”; Sharon’ene modnes akkurat i tide med julehøytiden.


Innhold

Fruktkjøttet inneholder nesten ikke proteiner og fett, men i 100 gram av fruktkjøttet er det 15 gram sukker som består av fruktose, glukose og sukker. Frukten er blant de mest pektinrike fruktene og 3,6 prosent av vekten er løselig fiber eller kostfiber. Frukten inneholder garvesyre som forsvinner i løpet av det siste stadiet av modningen. Den inneholder også karotenoider som er forstadiet til vitamin A, og fargestoffene lykopen og cryptoxantin som gir den oransje eller rødlige fargen. Kaki inneholder også mye vitamin C, kalium og jern.


Egenskaper

Pektin og planteslim holder på vann noe som hjelper mage- og fordøyelse å fungere godt, men den umiddelbare effekten er å berolige tarmen og redusere risiko for betennelse, spesielt i veggene i tykktarmen. Vitamin A har antioksidantegenskaper som bidrar til å forsinke aldring i cellene, stanse prosessen med forkalkning av årene og kan også forebygge kreft. Innholdet av vitamin C øker opptaket av jern og forebygger jernmangel-anemi. Et lavt innhold av fett og natrium og høyt innhold av karotenoider er gunstig for å forebygge hjerte- og karsykdom. Diabetikere tåler frukten godt fordi løselig fiber frigjør sukkeret litt og litt av gangen i tarmen.


Bruk

Som nevnt er den ypperlig naturell, men er også perfekt sammen med is, som syltetøy og kompotter, i sorbet, fruktsalat og vanlig salat, i kaker. Mild i smaken som den er, passer den godt til tofu, cottage cheese, yoghurt og krem.

Sesong og oppbevaring

Sesongen er fra oktober til april. Frukten oppbevares best ved 5 til 10 grader. Hvis den ikke er helt moden kan den oppbevares i romtemperatur, men da holder den seg gjerne ikke lenger en høyst en ukes tid. Nyt den fersk, for den egner seg ikke til å fryses!



Kilder: George D. Pamplona-Roger, Frisk av mat, Frukt.no, Bama.no