Nr 05/2025:
Smarte grep gir sunnere hverdag
Dette kan du lese mer om:
Foto: Sara Johannessen Meek
Fem til åtte om dagen – overkommelig
De fleste oppskrifter har for lite frukt, grønt og bær, hevder vegetarentusiast Hanne-Lene Dahlgren. Nå vil hun hjelpe deg med å nå fem til åtte om dagen med «2 om gangen-metoden». Få smakebiter fra Hanne-Lenes nye kokebok med den smarte metoden (s. 32-45).
Foto: Shutterstock.com
Livets linedans – slik kan du finne balansen
Synes du også at hverdagen er stressende og hektisk? Fortvil ikke, du er ikke alene. Lege og terapeut Tonje Oord gir råd om mentale inntektskilder og verktøy for å balansere bra, og ett sentralt spørsmål du bør stille deg selv (s. 10-15).
Foto: Mette Vollan/NRK
Kjedsomhetens kilde
Kjedsomhet kan føles meningsløst, men åpner ofte døra til selvinnsikt, kreativitet, ny energi og livsglede. Det erfarte Sara Heringa Tønne. Psykolog Sisilie Lustrup forklarer hvorfor pausene vi frykter kan være det vi trenger mest (s. 16-20).
Foto: Cecilie Hatloy
Barn + kjedsomhet = sunt?
Feil problemstilling, mener psykolog og forfatter Hedvig Montgomery. Samtidig kan kjedsomhet være en nyttig følelse som barn må lære å forstå. Montgomery forklarer hvordan foreldrene kan vise vei (s. 21-23).
Foto: Solveig Selj
Spa-mandag for små
Når høstmørket siger inn og mandagen føles tung, kan en rolig spa-stund hjemme bli familiens lille pusterom. Lavterskel og billig å få til – med ingredienser du allerede har i skapet (s. 24-27).
Foto: Orifarm
Antinæringsstoffet lektin – farlig eller fordelaktig?
Enkelte trenddietter gir lektiner skylden for en rekke sykdommer, og anbefaler derfor en mest mulig lektinfri kost. Klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen forklarer når lektiner kan være farlige og når de kan være fordelaktige (s. 48-51).
Foto: Ine Eriksen/UiO
Fra forskning til biohacking – rådene som bremser aldring
Det forskes på avanserte metoder som kan utsette aldring. Samtidig er det mye vi kan gjøre selv for å holde oss friske og unge. Her får du både forskerens og biohackerens råd for å leve godt og lenge (s. 52-57).
Foto: Shutterstock/sunnhetsbladet
Epigenetikk – slik påvirker du oppskriftene i cellene
Det handler ikke bare om genene dine, men om hvordan denne koden leses. Genetiker Heidi Schultz gir deg nøkler til å forstå hvordan kokeboka i cellene fungerer, og hvordan du kan påvirke oppskriftene. Bli smartere på epigenetikk og bli kjent med ti faktorer med positiv epigenetisk effekt (s. 58-67).
Foto: Shutterstock.com
Smarte tips
Er det mulig med sunn og lønnsom kioskmat for idrettslaget? I denne spalten tipser vi om sunne og bærekraftige tips og tiltak for hode, kropp og klode. Ei bok, en podcast eller andre nyttige og smarte tips (s. 28-31).
I dette nummeret kan du også lese om:
- Små nyheter fra forskningen i vår faste spalte
- Eple på flaske - våre favoritter
- Vår venn med piggsveis - slik kan du hjelpe pinnsvinet
Bli abonnent i dag – det lønner seg for både hode, kropp og klode.
Med ønske om en deilig høst!