Julesnackfat

med fruktnøttkonfekt

Når du savner noe sunt og friskt, sett sammen dette lekre fatet og server når familien ser på en hyggelig film sammen, spiller brettspill, puslespill eller får gjester. Ristede mandler har vi servert mange ganger, og folk blir overrasket over hvor godt det er. Forskjellen på rå og ristede nøtter? Umami. Her er forslag til innhold på fatet, til inspirasjon, men gjør også slik du selv ønsker.

Oppskrift: Linn Helene Stølen
Styling: Monica Bjerkerud Sjøli, Foto: Josefin Linder. Assistent: Mia B. Sjøli, Team Sporenstrek
Publisert i Sunnhetsbladet nr 06 2025

JULESNACKFAT

  • FRUKTNØTTKONFEKT (se oppskrift under)

  • Båter av appelsin eller klementin

  • Skiver eller båter av persimon, ev. med litt kaneldryss

  • Biter av mørk sjokolade

  • Ristede nøtter med lønnesirup og havsalt* eller ristede mandler**

  • Pasjonsfrukt delt i to

  • Eplebåter

  • Pærebåter

  • Kiwibåter

  • Tørket frukt som aprikoser, dadler, fiken (får du tak i ferske fiken, pynter de fantastisk opp) og annet

*Bland nøtter (f.eks. valnøtter, mandler, hasselnøtter, pekannøtter) med lønnesirup og litt havsalt. Rist i ovnen på 150 grader i 15-20 min.

**Mandler ristes i 15-18 minutter i ovnen på 150 grader.

FRUKTNØTTKONFEKT

Så sunt og så godt! Daddel-pistasjkonfekten henter inspirasjon fra Midtøsten, mens mandel-rosinkulene er smaker fra barndommen. Oppskriftene gir 25-30 kuler av hver sort.

DADDEL-PISTASJKONFEKT

2 dl (130 g) pistasjnøtter, uten skal og uten salt

2 dl (150 g) Juicy dates, uten stein

noen få dryss kardemomme

1 klype havsalt

finmalte pistasjnøtter til å rulle kulene i

mørk sjokolade

MANDEL-ROSINKULER

2 dl mandler

2 dl rosiner

1 klype havsalt

3-6 dråper mandelessens

eller romessens

finmalte mandler eller valnøtter til å rulle kulene i

SLIK GJØR DU:

DADDEL-PISTASJKONFEKT

  1. Mal pistasjnøttene fint på mikseren. Tilsett dadler og kardemomme og kjør sammen med pistasjnøttene.

  2. Ta en teskje masse og trill til kuler. Rull kulene i malte pistasjnøtter. Sett i kjøleskapet.

  3. Smelt sjokoladen i vannbad. Ringle sjokoladestriper over kulene med en skje. Ha i kjøleskap eller fryser for å

    stivne før servering eller oppbevaring.

MANDEL-ROSINKULER

  1. Kjør mandlene fint på mikseren. Ha i rosinene og salt og kjør dem sammen med mandlene til det begynner å granulere seg. Smak til med mandelessens eller romessens.

  2. Ta en teskje masse og klem i hendene. Trill kuler og sett i kjøleskap eller oppbevar i fryser.

  3. Rull kulene i finmalte mandler eller valnøtter rett før servering.