Tang er tingen til kjøkkenhagen

Tang er tingen til kjøkkenhagen
Square_cover_03_2021.jpg

God helse er ingen selvfølge

Slå følge med en av verdens eldste veivisere til et sunt, aktivt og langt liv! Snart både digitalt og selvfølgelig på papir.

Tang og tare har blitt brukt som gjødsel siden tidenes morgen, er både miljøvennlig og gratis og gir gode avlinger.

Artikkel er skrevet av Ivo Ivanov/Master i agroøkologi


Selvforsyning har blitt et veldig aktuelt tema i det siste, særlig med tanke på å dyrke maten man trenger selv. Et annet tema som ofte blir tatt opp, er gjødsling og spesielt kompostering som en naturlig kilde til næringsstoffer. Det blir både skrevet og snakket mye om dette. Likevel velger mange å gå til innkjøp av gjødsel for å nå årets mål i kjøkkenhagen sin. Dropp turen til hagesenteret, og prøv en miljøvennlig og gratis naturlig gjødsel isteden. Naturlig gjødsel gir god og gradvis gjødsling av jorda og plantene etter hvert som den brytes ned. Tang og tare Tang og tare er plantenes «sjokolade». De har blitt brukt som gjødsel siden tidenes morgen, er både miljøvennlig og gratis og gir gode avlinger.


Hvorfor?

Jordforbedrer

Tang og tare inneholder lettomdannelig organisk materiale, samt andre forbedringsstoffer for bedre jordstruktur. Dessuten forbedrer de jordas evne til å holde på vannet og fremmer den mikrobielle livet i jorda. De inneholder også:
Nitrogen (2%)
Kalium (2-3%)
Fosfor (0,3%)
Kalsium (2%)
Magnesium (1%)
Svovel (1-8%)
Natrium (5%)



Bra for plantene

Tang og tare fremskynder frøspiring, samt stimulerer plantenes vekst ved å forsterke den enzymatiske aktiviteten i dem, og øker rotveksten. Dessuten øker opptaket av næringsstoffer fra jorden. De forbedrer og øker avlingen, samt har en positiv effekt på blomstring og fruktsetting. Sist, men ikke minst, styrker de motstandsdyktighet mot tørke, saltholdighet og stress. Bra for jorda Tang og tare øker moldinnholdet og har positiv effekt på vannbalansen i jorda, særlig i tørre perioder. Tangen motvirker sopp og skadedyr ved å styrke plantens forsvarsmekanisme. I tillegg er de bra for jordens mikrobiologi. Taren bidrar til stabilisering av jordens pH og utbedring av jordens struktur.

Tanghøsting_#2.jpg

Når?

Plukk tang og tare på våren, rundt april-mai, dersom den skal brukes med en gang. Hvis du ønskr å bruke taren i komposthaugen, er det best å høste taren om høsten. Husk ellers å sjekke med kommunen før du samler tang og tare slik at du gjør det i områder det er lov. Når kan du bruke den i hagen? I praksis vil også tidspunktet man legger på tangen, være avgjørende for gjødslingseffekten. Legg tangen på tidlig på våren eller seint på høsten året før, slik at nedbrytingen kommer i gang før plantene trenger næringen

 

Hvordan?

Plantedekke

Et dekke av tang og tare på jorda vil hindre ugresset i å komme opp. Samle og skyll av tangen og legg den oppå bakken som et dekke. Bruk ikke mer enn 2-3 kg/m². Oppi komposten Legg tangen i komposthaugen og la den ligge der til den blir mørk brun. Da er den blitt til kompost, klar til bruk i hagen. Flytende gjødsel Den beste måten å bruke tang og tare i hagen på er som flytende gjødsel. Og den kan man lage selv. Se video her:


Konklusjon

Tang og tare inneholder alle næringsstoffene som plantene trenger, og de er i tillegg helt gratis. Da ville jeg bare si: Klar, samle, bruk! Plantene dine vil takke deg for det!