Storslått natur i Rago

Storslått natur i Rago

God helse er ingen selvfølge

Slå følge med en av verdens eldste veivisere til et sunt, aktivt og langt liv! Både digitalt og på papir.

Rago nasjonalpark i Nordland er en av våre minste nasjonalparker, men naturen er ikke liten. Den rommer noe av det villeste du kan oppleve her til lands: dype kløfter, isbreer, fosser og store steinblokker.

Tekst og foto: Tom Schandy


Rago er en del av et stort villmarksrike. Selv om den norske nasjonalparken bare måler 162 km2, grenser den opp til de svenske nasjonalparkene Padjelanta, Sarek og Stora Sjöfallet. Til sammen danner de det største vernede arealet i Europa med hele 5 700 km2. Her er det få menneskelige forstyrrelser og inngrep, så du føler at du er i en skikkelig villmark.

Vi starter i Lakshola nede i dalen. Vi velger å gå til Litlverivatnet først. Stien slynger seg oppover i fjellbjørkeskogen, ganske bratt. Ofte må vi stoppe for å ta en pust i bakken. Etter hvert kommer vi høyere og går litt ned igjen, før vi krysser noen myrer og klatrer oppover igjen. Stien går gjennom ei kronglete steinur, men når vi er ferdige med den, er det ikke lenge før Ragos storslåtte landskap åpenbarer seg med full tyngde.

Vi kommer opp på blankskurte flaberg med store steiner og ser ned i den trange Storskogdalen, hvor Storskogelva slynger seg nedover gjennom fjellbjørkeskogen. Det er et fantastisk syn, men ganske overraskende at den ville dalen faktisk ligger utenfor selve nasjonalparken. Grensa går nemlig oppe på selve kanten av fjellet. Det er først den øvre delen av Storskogdalen som er innlemmet i parken.

Går vi litt til, får vi utsikt ned mot Litlverivatnet og Litlverivassfossen, eller bare Verrifossen. Et magisk syn, for fossen kaster seg over flabergene i vestenden av vannet og følger dem nedover mot dalbunnen i en gigantisk vannrutsjebane. Dette er en av Nordkalottens mest betagende utsikter. Fjellene står steile rundt, det er glatte sva-berg, og høydeforskjellene ned til elva i dal-bunnen er formidabel. Du føler virkelig at du er utenfor allfarvei.



Teltleir

Vi har valgt å være frie her inne, så teltet kommer opp, akkurat hvor vi har utsikt mot vannet og fossen. Man kan ikke bare gå forbi slike severdigheter, så da er telt befriende å ha med seg. Hele natta regner det, men utpå morgenkvisten går vi videre. Planen er å følge stien til Storskoghytta.

Utløpet av Litlverivannet passeres på ei solid hengebro. Kryssingen kan være en frisk opplevelse med den høye fossen rett under seg. Det sies at navnet Litlverivatnet kommer fra den store svenske innsjøen Virihaure, som ligger like øst for grensen. Innsjøen ble på dialekt kalt for «Stor-Verivatn», ingen fikk en gammel foldværing til å si «Virri». Det ble «Verri», som er en attraksjon i seg selv med sitt 223 meters høye fall langs glattberget ned mot Tjørnmoen, et av Nord-Europas høyeste fossefall.

Ved sørenden av Litlverivatnet ligger et låst naust som tilhører Fauske og Sørfold jeger- og fiskerforening, og hvor det er to båter. Før du starter turen, kan du avtale leie av naustet, hvor du kan overnatte og hvor du får tilgang til båt og garn. Den andre båten får du bruke hvis du leier hytta Fjellrosen, som ligger inne i botnen i den østre delen av vatnet.

Vi fortsetter mot Storskoghytta, men halvveis får vi inn en tekstmelding fra noen venner. De skulle gå en annen sti inn til Storskoghytta, men ble stoppet av flomstor elv. Rundløypa som vi hadde planlagt, ble derfor kansellert. Isteden ble det samme veien tilbake til Lakshola, med nok en stopp ved Verifossen.

Hadde vi fortsatt på stien, ville vi ha kommet til Storskoghytta. Den står åpen, men har bare to sengeplasser. Hvis du gjør det, kan det anbefales en dagstur inn til den mørke Trolldalen nordøst for Storskogvannet.

Det er ei hytte til i Rago nasjonalpark, nemlig Ragohytta. Det går merket sti dit fra Storskogvasshytta, og da er du nesten på svenskegrensa. Den har bare fire sengeplasser.

Fra Storskoghytta kan du så følge en sti ned langs Storskogelva tilbake til Lakshola. Denne runden er på 18 kilometer, og du går den på en dag. Hvis du skal inn i Trolldalen, bør du ha en dag til.



Skogs- og gruvedrift

Furu er det mye av enkelte steder i det skrinne jordsmonnet, og blant annet langs Storkogvannet har trærne store dimensjoner. Utrolig nok har det blitt drevet skogsdrift her inne i gamle dager. Lange avstander og uveisomt terreng stoppet tydeligvis ikke folk i å skaffe seg grove furustokker til husbygging.

Oppe ved nasjonalparkens høyeste punkt,selve Ragotoppen på 1312 m.o.h., var det forsøksdrift på blyglans og sølv i en kort periode under Første verdenskrig. Sju-åtte timers gange fra bygda var ingen hindring for datidens arbeidskraft. Selve navnet Rago er avledet fra samisk og betyr sledebreen, og området har vært brukt til jakt og fangst i lange tider. Samenes tamrein ble tradisjonelt drevet gjennom Rago på vei fra Sverige til sommerbeitene i Norge



Tips til turen

ADKOMST
Rago ligger i Sørfold kommune. Fra Fauske følges E6 nordover til en har passert Sørfold sentrum og Elkem. Like nord for den andre tunellen er det skiltet avkjøring til Lakshola. Herfra går det sti inn i nasjonalparken. Nærmeste flyplass er Bodø, nærmeste jernbanestasjon er Fauske. 

OVERNATTING
Det er to åpne hytter i parken, Storskogvasshytta og Ragohytta, med henholdsvis fem og to sengeplasser. Ellers er det telt som gjelder. 

NØDVENDIG UTSTYR:
Fjellstøvler, og vær oppmerksom på at du må over fjellbekker et par steder. Husk kart og kompass!