Sunnhetsbladetmagasin

Sunnhetsbladet Nr 05/2023

Sunnhetsbladetmagasin
Sunnhetsbladet Nr 05/2023

Nr 05/2023:

Matsystemer*, kostråd, kjøttforbruk og dyrevelferd


Dette burde gjøre at man drar i alle nødbremser. Matsystemene i dag legger ikke til rette for god helse eller bærekraftig matproduksjon. Stadig flere barn blir overvektige, dyrene lider, og jorda har ikke helse til å bære mat til oss på lang sikt. Med Reformaten vil Olga Grönvall Lund endre matsystemene. Og hun vi gjøre det med entusiasme og positivitet. Les mer om hva og hvordan (s. 10-19)


Mer plantemat. De nye nordiske kostrådene anbefaler enda mer plantebasert mat. Hva betyr det i praksis? Her får du kostrådene oppsummert og forklart (s. 20-25).


Vil vi egentlig vite det? Nordmenn har et høyt kjøttforbruk, men det har ikke alltid vært slik. Hvordan har kjøttforbruket vårt utviklet seg, og hvilke faktorer bidrar til at vi fortsetter å spise mye kjøtt? Ikke minst, hvordan har forholdet vårt til dyr endret seg? Vi har intervjuet Karen V. Lykke og Kristian Bjørkdahl fra Universitetet i Oslo, forfattere av den nye boka Hva vi spiser når vi spiser kjøtt. Sjeldne, men viktige stemmer i kjøttdebatten du ikke bør gå glipp av (s. 26-37).


Boka som hjalp med å endre dårlige vaner. Å endre vaner er vanskelig. Selv om vi prøver hardt, er det lett å falle tilbake til de samme gamle vanene igjen og igjen. Hva er nøkkelen for å lykkes? Psykologstudent Christine Stronegger fikk god hjelp fra boka Mikrovaner under pandemien. I denne bokanbefalingen forteller hun mer om boka og hvordan hun fikk til å gjøre små skritt som har gitt store resultater over tid (s. 38-41).


Nærende mat av høstens råvarer. Mens bladene faller, og mørket og kulda smyger seg langsomt innpå, er det sesong for nærende og varm grøt, supper og gryter. Naturen bugner av fantastiske råvarer som gresskar og rotgrønnsaker. Cecilie Marie Vedvik liker å følge de ulike sesongene når hun lager mat, og slik de gjenspeiler følelsene i kroppen. Pakk deg inn i et deilig pledd og nyt en deilig grøt med fyldig sødme fra plommekompott. Eller kos deg med en grønnsaks- og linsepai med blomkål-lokk. Disse og flere herligheter deler hun i dette nummeret (s. 42-55).


Lær å bli trygg på riktig sopp! Årets soppsesong har startet tidlig og gitt fulle kurver for mange, men den er ikke slutt enda. I sopptober kan vi fortsatt finne traktkantarell. Villgrøntveileder og profesjonell sanker Kristin H. R. Nielsen forteller hvor du finner den og hvordan du kan skille den fra sin giftige forvekslingsart (s. 56-59).


Fra stress til suksess. Stress på arbeidsplassen kan føre til alvorlige konsekvenser som utbrenthet. Men ikke alt stress er dårlig. Professor i helsepsykologi Silje Endresen Reme forteller om hvordan vi kan håndtere usunt stress og gir 5 råd til deg som er i faresonen for å bli utbrent (s. 60-65).


Nøkkelen til å navigere livets utfordringer. Selvfølelsen er stemmen inni oss som forteller oss om vi er bra nok eller ikke. En del av ditt indre kompass. Tre psykologstudenter deler verdifull kunnskap om hvordan selvfølelsen påvirker oss og hvordan vi kan jobbe med å utvikle en god selvfølelse (s. 68-73).


Et liv uten fuglesang? Har du gledet deg over fuglekvitter i vår og i sommer? Eller bekymret deg over massedød av krykkjer? Hva om sangen ble borte? Og økosystemet forstyrret av mangel på fugler? Fulgenes liv er truet, og Uten fugler blir ikke livet det samme. Dette har naturvernrådgiver Martin Eggen skrevet bok om. Les Tom Schandys intervju og få kunnskap om hva du selv kan bidra med for å ta vare på fulgene våre (s. 74-81).


I dette nummeret får du også vår faste spalte med små nyheter fra forskningen, Sunnhetsbarnets tips til hva du kan gjøre med barna i høst og En haandfuld gode raad fra Sunnhetsbladets for 100 år siden.

Vi har samlet en bredde av hva vi er opptatt av og synes er viktig i nummer 5-2023. Håper du blir både opplyst og inspirert😊 Bli abonnent i dag og få denne nyeste utgaven tilsendt i posten!

Med ønske om en nydelig høst!

*Med matsystemene menes verdikjeden fra jord til bord. Matsystemer omhandler alle aktivitetene som påvirker maten vi spiser. Produksjon, prosessering, distribusjon, markedsføring og forbruk. Klima og miljø, mennesker, infrastruktur og institusjoner.

Kilde: Anders Bjartnes (Norsk klimastiftelse), Nofima

 

Bestill Sunnhetsbladet i dag:


Enkeltnummer, inkl. porto
Quantity:
Legg i handlevogn

Ønsker du hjelp til å abonnere eller har du spørsmål? Send oss en e-post på ordre@sunnhetsbladet.no