Sunnhetsbladet

Sunnhetsbladet Nr 03/23

Sunnhetsbladet
Sunnhetsbladet Nr 03/23

Nr 03/2023:

Tema økologi

>> Geitmyra matkultursenter har blitt en suksess og inspirasjon for skoler og politikere. Les historier om hvordan dette arbeidet har forvandlet liv og skapt varig kjærlighet til sunn og bærekraftig mat. Bli med på reisen for å skape en matkultur som gir glede, forståelse og livskvalitet, og ikke minst om deres viktige arbeid med Geitmyraalliansen, en kraftsamling av aktører som jobber for at barn og unge beskyttes bedre mot markedsføring av usunn mat (s. 10-23).

>> Økologisk for helsa? Bør vi være bekymret for sprøytemiddelrester i maten? Er det mer næring i økologisk mat enn i konvensjonelt produsert mat? Eller bør vi spise økologisk først og fremst av hensyn til planeten? Klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth har jobbet lenge i Økologisk Norge og forteller hvorfor han mener vi bør fylle handlekurven med økologisk mat. Forskere ved Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet deler også sine synspunkt (s. 36-45).

>> Bør gravide spise økologisk mat? Forskere ved Universitetet i Oslo er i gang med en ny og spennende studie. Studien kan avdekke unik innsikt i effekten av økologisk kosthold under svangerskapet for helsen til mor og barn. Les mer om studien ingen har gjort tidligere på s. 46-47

>> Derfor er jordhelse så viktig. Hva skjer når jorda renner vekk for bonden og forurensning fra landbruket havner i Oslofjorden? Møt økobonden som ikke var interessert i jordhelse og forskerbonden som la om til regenerativt jordbruk. Nå gir nyvunnen kunnskap nye resultater, og bøndenes begeistring smitter. Les mer i «Lukten av levende jord» (s. 24-32). Agroøkolog Ivo Ivanov skriver om viktigheten av en sunn og velfungerende jord for både mennesker og miljø (s. 33-35).

>> Økologiske sommerfristelser. La deg friste av sunne og smakfulle retter som vil få deg til å føle deg strålende i sommer! Oppdag en verden av økologisk matlaging og bærekraftige matvalg, og utforsk oppskriftene som fokuserer på potet, kål, belgfrukter, kefir, tomat, banan og jordbær. Bli med oss på veien mot en bærekraftig fremtid ved å velge mat laget med omsorg for planeten vår og vår egen helse (s. 48-61).

>> Matallergi kan forebygges med enkle grep tidlig i livet. Rundt 1700 barn utvikler matvareallergi hvert år. Å leve med matallergi kan være krevende, da det krever strenge kostrestriksjoner. Ny forskning viser at over halvparten av tilfellene kan unngås. Klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Landaas forteller hvordan (s. 69-73)

>> Vakre ville blomster og supermat fra naturen. Visste du at du kan spise syrin, eller at brennesle har tre ganger så mye jern som spinat? Få inspirasjon til hvilke blomster som kan dekorere maten eller hvordan du kan tilføre en umami-boost med ville vekster. Villgrøntveileder og profesjonell sanker Kristin H. R. Nielsen lærer oss mer om de spiselige vekstene rundt oss og hva vi kan lage av dem (s. 62-68).

>> Norges skjulte naturperler venter på deg! Fra majestetiske topper til idylliske kanoeventyr, her er det noe for enhver smak. Naturfotograf og forfatter Tom Schandy viser deg stedene der du kan lade og nyte utenfor turiststrømmen (s. 74-81).

I dette nummeret får du også vår faste spalte med små nyheter fra forskningen. Sjekk også ut Dr. Kelloggs råd i Sunnhetsbladets for 100 år siden.


Vi håper du lærer mye og blir inspirert av nummer 3-2023! Bli abonnent i dag og få denne nyeste utgaven tilsendt i posten!

Ønsker alle våre lesere en skjønn og grønn sommer!


Bestill Sunnhetsbladet i dag:


Enkeltnummer, inkl. porto
Quantity:
Legg i handlevogn

Ønsker du hjelp til å abonnere eller har du spørsmål? Send oss en e-post på ordre@sunnhetsbladet.no