Sunnhetsbladet Nr 04/23
Nr 04/2023:
Kunnskap til å ta bevisste valg
–> Hva kan vi gjøre for å begrense miljøgifter?
Antallet miljøgifter vi har i blodet har økt fra 6-7 til mellom 200 og 400. Miljøgifter kan utgjøre en trussel for helse og/eller miljø og er regnet som en av verdens tre største miljøutfordringer. Kjemiker og førstelektor Unni Eikeseth har dykket ned i vårt kjemiske liv i sin nye bok. Vi har intervjuet henne, både for å bli klokere selv, og for at du skal kunne bli klokere. Lær mer og ta bevisste valg (s. 10-19).Hva kan vi gjøre for å begrense miljøgifter?
–> Slik reduserer du uønskede stoffer fra maten.
Maten vår er kilde til næring og nytelse. Noen ganger får vi også uønskede stoffer med på kjøpet, som miljøgifter, akrylamid eller muggsoppgifter. Hvem er de, hvor finnes de, og hvordan kan vi redusere inntaket? Helle Katrine Knutsen er seniorforsker innen mattrygghet ved Folkehelseinstituttet. Les mer i intervjuet med henne på s. 20-29.
–> De beste grønne tipsene!
Hva skjer når jorda renner vekk for bonden og forurensning fra landbruket havner i Oslofjorden? Møt økobonden som ikke var interessert i jordhelse og forskerbonden som la om til regenerativt jordbruk. Kunnskap til å ta bevisste valgNå gir nyvunnen kunnskap nye resultater, og bøndenes begeistring smitter. Les mer i «Lukten av levende jord» (s. 24-32). Agroøkolog Ivo Ivanov skriver om viktigheten av en sunn og velfungerende jord for både mennesker og miljø (s. 33-35).
–> Lekre retter i en eksplosjon av farger!
Irina Smit er en lidenskapelig matentusiast og kokk. Gjennom kaféen Happy Foods i Oslo hyller hun fargerik og sunn matglede. Hva med krydrede gulrotvafler eller en bringebær-smoothiebowl med mandelsmør? La deg inspirere av Happy Food sin kreative tilnærming til mat, og utforsk noen av de lekre rettene i dette nummeret (s. 44-55).
–> Derfor vil stadig flere være med i et andelslandbruk.
Det bugner i åkeren til Anne Grethe Bjørknes på Hima-Grønt. Her dyrker hun kortreist mat uten sprøytemidler og får god avling selv uten spade og plog. Den gir mat til både familien, andelshavere og restauranter. Journalist Irene Jacobsen forteller om hvordan et andelslandbruk fungerer og hvorfor flere og flere velger å være del av et dyrkningsfellesskap (s. 36-43).
–> Disse spiselige vekstene kan du plukke på stranden.
Bli med på sanketur i fjæra og plukk med deg vekster til grønnsaker eller til pynt på maten. Hvilken av disse vekstene kan sammenlignes med en vegetar-østers? Og hvilken kan passe til taco? Lær mer av villgrøntveileder og profesjonell sanker Kristin H. R. Nielsen på s. 56-59.
–>| Slik lager du hjemmelaget leppepomade med barna.
Barn elsker leppepomade! Visste du at det er veldig enkelt å lage en helt naturlig leppepomade barna trygt kan smøre på leppene? I Sunnhetsbarnet viser vi også hvordan du kan ta barna med på å lage en miljøvennlig rengjøringsspray (s. 60-63).
–> Hvordan få barn til å høre etter?
Finnes det en vei til mindre mas og mindre stress og barn som gjør som foreldrene sier? Pedleder Vegard Eines har lært mye gjennom ti års erfaring fra barnehage. Med disse tipsene unngår du å mase på barna (s. 64-69).
–> Tusenvis har hjerteflimmer uten å vite det.
Kvinnehjerter er forskjellige fra menns hjerter. Symptomene på at noe kan være galt, kan være annerledes, og mange går lenger før de får en hjertediagnose. Ubehandlet hjertesykdom kan også være farligere for kvinner. Kardiolog Alf-Åge R. Pettersen forteller om symptomene man bør se etter (s. 70-75).
–> Nesten utryddet av miljøgifter. Nå er fuglene tilbake.
I en tid hvor det er mest negative nyheter, forteller naturfotograf og forfatter Tom Schandy en gladhistorie om hvordan de utrydningstruede falkene ble reddet (s. 74-81
I dette nummeret får du også vår faste spalte med små nyheter fra forskningen og En haandfuld gode raad fra Sunnhetsbladets for 100 år siden.
Vi håper nummer 4-2023 gir verdifull kunnskap som gjør det lettere å ta bevisste valg! Bli abonnent i dag og få denne nyeste utgaven tilsendt i posten!
Ønsker alle våre lesere en smakfull og fargerik høst!
Bestill Sunnhetsbladet i dag:
Ønsker du hjelp til å abonnere eller har du spørsmål? Send oss en e-post på ordre@sunnhetsbladet.no