MiljøSunnhetsbladet

Grønne tips for en mindre kjemisk hverdag!

MiljøSunnhetsbladet
Grønne tips for en mindre kjemisk hverdag!

Tekst: Redaksjonen. Foto: Shutterstock.com


Gjør en innsats for en grønnere og mindre kjemisk hverdag! Her deler vi verdi fulle tips og triks til hvordan du kan redusere bruken av kjemiske stoffer i alt fra rengjøring og personlig pleie til matlaging. Utforsk enkle og effektive måter å skape mer miljø- og helsevennlige omgivelser for deg og dine kjære.



Ved å velge naturlige og miljøvennlige alternativer, kan vi minimere eksponeringen vår for potensielt skadelige stoffer og samtidig bidra til å bevare planeten vår. Små endringer kan ha stor betydning for helsa og miljøet rundt oss. I denne artikkelen kan du oppdage mer om hvordan du kan ta i bruk grønne tips og triks for å skape et mer bærekraftig og helsevennlig hjem. Sammen tar vi små skritt mot en grønnere fremtid.




Se etter Svanemerket

Svanemerket er Nordens offisielle miljømerke. For at et produkt skal svanemerkes, stilles det krav til hvordan produksjonen og livssyklusen til produktet påvirker klima, biologisk mangfold kjemikaliebruk og mange andre faktorer. Dermed kan vi som forbrukere enklere velge produkter som gir mindre miljøbelastning, unngå stoffer som er helseskadelige eller farlige for miljøet. Kravene til å få svanemerket er strenge. På svanemerket.no finner du info om ordningen. Siden er også et oppslagsverk for nærmere 44 000 svanemerkede produkter. Her finner du oversikt over produkter til alt fra barn og baby, bil og båt til fond, klær og tekstiler, personlig pleie og vask og rengjøring. Når det gjelder klær, må for eksempel 100 % av bomullen i et produkt være økologisk, ulla må være mulesing-fri *, og det stilles krav til kjemikaliebruk, arbeidsforhold og kvaliteten på klærne. Vi vet at huden vår tar opp stoffer, og svanemerket har derfor strenge krav til ingredienser i personlige pleieprodukter for å ivareta helse og miljø. I svanemerkede pleieprodukter finner du derfor ingen hormonforstyrrende stoffer eller organiske fluorstoffer. Tilsvarende Svanemerket er EU Ecolabel det offisielle miljømerket i EU. Du finner også produkter med EU Ecolabel i Norge.


* Mulesing er fjerning av hudstykker rundt sauens haleparti for at huden skal bli rynkefri. Dette for at ikke urin og avføring skal lage fuktige lommer i valkene som fluene legger egg i. Inngrepet blir foretatt uten bedøvelse og er veldig smertefullt.


Andre produkter

Finnes det så produkter som er mer helse- og miljøvennlige enn Svanemerket? Og finnes det produkter som ikke er svanemerkede, men som også kan være helse- og miljøvennlige? Ja. Du kan for eksempel lage produkter selv som er enda bedre, som har mindre emballasje, mer miljøvennlig produksjon og er enda tryggere for helsa, hvis du har tid og lyst. Vi tror også det finnes gode produktvalg som ikke er svanemerkede. Men det er ikke alltid like lett å vite hva som er bra og ikke. For eksempel kan et økologisk pleieprodukt samtidig inneholde miljøskadelige silikoner eller komme i en type plastbeholder som lekker ukjente kjemiske stoffer. Her må vi bare gjøre så godt vi kan og ta bevisste valg, men heller ikke gjøre det for vanskelig for oss selv og ikke endre alt på en gang. Svanemerket og EU Ecolabel gjør jobben lettere.  


HUS OG HJEM

Ulike typer plast kan inneholde mange forskjellige problematiske stoffer. Hormonhermende bisfenol A (BPA) kan finnes i drikkeflasker, matbokser og i belegget på innsiden av hermetikkbokser, men også i kvitteringer. Produkter av glass, stål, tre eller keramikk til drikkeflasker, boller, matbokser og oppbevaringsbokser er bedre alternativer enn plast og plastfolie. Spar på syltetøyglass o.l. Gryter og panner av stål og jern er å foretrekke fremfor teflon eller non-stick. Unngå sterk varme ved bruk av teflon eller non-stick. Bruk heller mat på kartong enn i hermetikkboks. Lag mat fra bunnen av om du kan. Begrens kontakt med kvitteringer. En mer miljøvennlig oppvaskkost kan ha utskiftbar kost. Lofah-skrubber er også fine. Hva med å teste ut gjenbrukbar tørkerull? En halv sitron med salt på kan brukes for å skrubbe oppvaskkummen. Sukkerbiter kan brukes til å gjøre reint bakebrettet. Hold huset rent og unngå at støv samler seg opp, da disse kan være bolig for kjemikalier. Rengjøringsmidler Mange vanlige rengjøringsprodukter inneholder sterke kjemikalier som kan være skadelige for både oss selv og miljøet. Erstatt dem med naturlige alternativer som eddik, natron og sitronsaft. Disse enkle ingrediensene er effektive for å fjerne flekker, desinfisere overflater og gi hjemmet ditt en frisk duft. 

Eddik

7 % klar eddik er supert å vaske med! Eddik har antibakterielle egenskaper, og det blir rent og blankt. Slik gjør du: Prøv det på både vinduer, vask, toalett og dusjvegger. For vindusvask, tørk først av vinduene med en våt klut. Ha litt eddik på en tørr speil-/vindusklut og tørk over vinduene til de blir tørre. Eddiken lukter surt, men lukten forsvinner etter en liten stund. Hvis du vil ha en mer velduftende eddikvask, sjekk ut hvordan du lager en miljøvennlig spray med eddik og skallet av økologiske sitroner og appelsiner på side 62 i Sunnhetsbladet 04/2023. 

Natron

Natron kan være spesielt effektivt for å fjerne flekker fra drikke, mat, olje eller blod. Det fungerer som et oppsugingsmiddel og kan trekke ut flekker i stoffet på tekstiler eller madrasser. Slik gjør du: Strø et tynt lag natron på flekken, og la det ligge i noen timer (minst 30 minutter) for å absorbere flekken. Bruk deretter støvsugeren for fjerne pulveret. Du kan eventuelt blande natron med litt vann for å lage en pasta hvis flekken er spesielt hardnakket. 

Gallesåpe

Gallesåle er genial til å få bort de fleste flekker fra tøy, også vanskelige flekker som gurkemeieflekker eller gressflekker. Kan også brukes på ull og silke. Såpen er laget av naturlige ingredienser, men vær obs på at den inneholder oksegalle, så den er ikke vegansk. Finnes i fast og flytende form. Slik gjør du: Våt gallesåpen i vann og gni den på flekken på tøyet før du renser med vann eller vasker den i maskinen. 


Marseillesåpe

Marseille-såpe er en naturlig, biologisk nedbrytbar såpe som kan brukes til å vaske tøy med, baderommet og til og med husdyr. Såpen kommer i bar-form og inneholder ikke fargestoffer, parfymer eller kunstige tilsetningsstoffer.  


ECOegg

ECOegg er et miljøvennlig og gjenbrukbart alternativ til vaskemiddel. Det er en hul plastball fylt med mineraler og tilsetningsstoffer som gir en rengjøringseffekt, samtidig som den ikke inneholder sterke kjemikalier. Eggene er gjenbrukbare i opptil 70 vask og kommer i forskjellige størrelser og varianter for forskjellige vaskemaskiner.


C-Soaps

Vi elsker C-Soaps vaskemidler, spesielt C vidunderkrem. En super skurekrem som får bort massevis av flekker. Inneholder i hovedsak finpudret hvit leire og litt såpe. C Soaps sine produkter er ikke miljømerkede, men bevisste produkter. De er veganske, unngår en rekke unødvendige kjemikalier og tilsetningsstoffer og har naturlige og økologiske dufter. 



PERSONLIG PLEIE

En morsom og kreativ tilnærming til en kjemikalievennlig hverdag er å lage egne produkter hjemme. For eksempel kan du lage din egen såpe, sjampo, ansiktsmasker og kroppsskrubb ved hjelp av naturlige ingredienser som kokosolje, havregryn og essensielle oljer. Dette gir deg full kontroll over hva du bruker på kroppen din, samtidig som det er mer miljøvennlig og kostnadseffektivt.


Lepper:

Se tips til oppskrift på hjemmelaget leppepomade på side 61. Sminkefjerner: Økologisk kokosolje eller mandelolje. Slik gjør du: Påfør en liten mengde olje på en bomullspad eller klut og masser forsiktig over huden for å fjerne sminken.


Bodylotion: 

Økologisk mandelolje. Valgfritt: Tilsett noen dråper av din favoritt eteriske olje for en behagelig duft. Slik gjør du: Bruk på huden som du ville gjort med vanlig lotion.


Såpe:

Naturlig fast såpe varer lenge, er billig, har lite eller ingen emballasje, og du kan også lage den selv av vegetabilsk olje og lut, eventuelt tilsatt andre ingredienser. Inneholder både såpe, som vasker rent, og glyserin som er fuktighetsbevarende.


Sjampo:

1 ts natron
2 dl vann

Slik gjør du: Bland natron med vann i en sprayflaske og rist godt. Påfør i håret og masser inn i hodebunnen. Skyll deretter grundig. Håret kan kreve litt tilvenning til denne nye måten å vaske på.


Balsam:

1 ts eplesidereddik
2,5 dl vann

Slik gjør du: Bland eplesidereddik med vann i en sprayflaske og rist godt. Påfør blandingen etter sjamponering, og vent noen minutter før du skyller. Også her kan håret kreve litt tilvenning.  


Barn

Babystellprodukter

Se etter økologiske bomullspledd og klær, og bruk naturlige babystellprodukter som er svanemerkede eller fri for parabener, sulfater og syntetiske dufter. Tøykluter med vann og kokosolje/mandelolje kan bruke som alternativ til våtservietter.


Leker

Leker av tre eller stoff som er bærekraftige og naturlige er bedre alternativer enn leker av plast, som kan inneholde skadelige kjemikalier.


Mat

Prøv å velge økologiske eller lokalproduserte matvarer for barna.


Klær

Se etter klær av økologisk bomull eller annen naturlig fiber i stedet for syntetiske stoffer eller klær laget av konvensjonell bomull. Se etter miljømerker som GOTS eller Oeko-Tex som garanterer bærekraftige produksjonsmetoder.


Bleier

Se etter svanemerkede bleier. Tøybleier kan vaskes og brukes på nytt i stedet for engangsbleier som kan ta flere hundre år å bryte ned. Det finnes også miljøvennlige engangsbleier laget av bærekraftige materialer.


Barneutstyr

Prøv å kjøpe brukt eller arvet barneutstyr, for eksempel vogn, bilstol og sykkelsete, i stedet for å kjøpe nytt. Dette vil redusere avfallsmengden og ressursforbruket.


Nettsider

Sjekk: https://www.framtiden.no/tips/tema/miljoegifter#filter

Her får du tips i mange ulike kategorier fra Framtiden i våre hender til hvordan du kan unngå miljøgifter i sminke, på kjøkkenet, i sportsutstyr m.m.

Bok

Grønt og rent med Ekotipset

FORFATTER: Ellinor Sirén
UTGIVELSESÅR: 2022
ANTALL SIDER: 207
FORLAG: Aschehoug
ISBN: 9788203379406
SPRÅK: Bokmål

Det er utrolig hvor mye som kan bli rent og pent med eddik, natron, eller kanskje litt salt og sitron. Denne boka forteller hvordan du kan bruke disse ingrediensene, og noen få til, til å vaske rent og pent og få bort vanskelige flekker. De funker like bra, kanskje til og med bedre enn vanlige vaskemidler. Sjekk også ut forfatterens Instagramkonto @ekotipset.